16 Mart 2009 Pazartesi

ŞALGAM SUYU NEDİR,NASIL YAPILIR,FAYDALARI


Buyrun şalgam suyu yapımında şalgam, kırmızı havuç, bulgur unu, tuz ,maya ve su kullanılır. şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir
Birinci aşama ekşi maya, tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir. ikinci aşama bulgurun su ile ekstraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur. iştahı açar, Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır. B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır. mide ve karaciğere faydalıdır,
kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir. afrodizyak özelliği vardır. 100 gramında 20 kalori olan şalgam, A–B– c vitamini içerir. kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır. Vücuttaki toksinleri atmak, kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir.
idrar söktürücü, romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma, ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresi önleyip sinirleri yatıştır. şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. kansızlık için ideal bir ilaç olup, yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir, bakır ve iyot içerir.
Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi, el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür. Haşlanan suyu ile Saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler. Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir. Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam, pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder